5 tips van onze taaltrainers om snel een nieuwe taal te leren

5 min

Kennis van vreemde talen komt altijd van pas: in je vrije tijd, op vakantie, en natuurlijk op de werkvloer. Studies hebben daarenboven uitgewezen dat meertaligheid nog een heleboel positieve effecten met zich meebrengt. Wist je dat meertalige mensen efficiënter kunnen multitasken, empathischer zijn en dat dementie zich trager ontwikkelt bij hen? Er zijn dus redenen genoeg om een nieuwe taal te leren. Helaas neemt taalverwerving veel energie en tijd in beslag neemt. Hieronder vind je enkele strategieën om je taalverwerving een boost te geven.

talen leren kan steeds met je brein als motor
Een nieuwe taal leren kan vele nieuwe deuren openen.

1. Spreid je leermomenten

Wanneer je een nieuwe taal leert, is het efficiënter om er elke dag even mee bezig te zijn dan bijvoorbeeld één avond per week enkele uren aan een stuk. Als je iedere dag tijd spendeert aan een vreemde taal, al is het maar een kwartiertje, raken je hersenen er namelijk gewend aan.

Een (gratis) app die hier handig op inspeelt is Duolingo. Duolingo deelt de woordenschat en grammatica van je nieuwe taal op in thematische lessen. Elke dag stuurt Duolingo ook een herinnering als je de app nog niet hebt gebruikt. Daarnaast zijn er mogelijkheden om interactieve verhalen te lezen, te vertalen of je aan te sluiten bij een groep om te oefenen met gelijkgestemden.

Babbel is een soortgelijke (betalende) website met net iets meer mogelijkheden. De site structureert de woordenschat en de grammatica in hapklare en visuele lessen die langzaam in niveau opbouwen. Voor wie ezelsbruggetjes goed werken, is Memrise een handig middeltje. Deze (gratis) app werkt ook met korte opbouwende lessen. Gebruikers voegen verschillende ezelsbruggetjes toe om de woordenschat gemakkelijker te onthouden.

2. Sla een boek open

Een groot voordeel van lezen in een andere taal is dat je op je eigen snelheid kan werken. Ingewikkelde zinnen kun je gewoon enkele keren opnieuw lezen en bij onbekende woorden haal je er een woordenboek bij. Daarnaast kan je gemakkelijk lezen op verschillende tijdstippen van de dag en verschillende locaties: op de trein, in je bed voor het slapengaan, op vakantie aan het zwembad,...

Een grote tip hier is om te beginnen met boeken voor adolescenten. De woordenschat en zinsbouw is veel eenvoudiger dan bij literaire klassiekers en leunt ook veel dichter aan bij spreektaal. Wie eerder interesse heeft in de actualiteit vindt online een handig overzicht van kranten van over de hele wereld. Stap eens een anderstalige boekhandel of de talensectie van de bibliotheek binnen, of ga op zoek in de duizenden internetblogs. je vindt sowieso iets in je doeltaal dat aansluit bij je interesses.

3. Train je oren

Vlotte gesprekken voeren is meestal het doel bij cursisten Frans, Engels of een andere taal. Niet iedereen durft echter meteen te praten. Telefoneren in het Duits of informatie vragen in het Frans zijn een hele uitdaging wanneer je de taal aan het leren bent. Wie wat schuchter is, kan een omweg nemen door eerst je oren te trainen. Dat doe je door te luisteren naar echte gesprekken met moedertaalsprekers.

Er is namelijk een hemelsbreed verschil tussen geschreven en gesproken tekst. Je kan de grammatica en woordenschat goed beheersen, maar wel stotteren als je tegen een anderstalige collega wil vertellen over je weekend. Wie luistert naar echte gesprekken, zal sneller ook echt kunnen meepraten.

Hoe doe je dat zonder te gaan luistervinken bij willekeurige mensen op straat? De klassieker is series films bekijken. Online vind je lange lijsten met films in verschillende talen. Netflix maakt ook veel mogelijk: we somden al eerder verschillende hacks op om Netflix in te schakelen bij je taalverwervingsproces.

Geen zin om audiovisueel bezig te zijn met taal? Ga voor enkel audio. Snuister rond in deze lijst met internationale radiostations in alle talen van de wereld. Wie rondsnuffelt op Itunes, Spotify of Youtube, vindt een hoop podcasts die speciaal bedoeld zijn om talen te leren. Die helpen je niet enkel met woordenschat en realistisch taalgebruik, maar laten je ook proeven van de cultuur en achtergrond van de taal in kwestie.

Luister naar radio of podcasts in de auto of op de fiets. Dan word je blootgesteld aan een taal op momenten die je anders niet zou kunnen gebruiken voor taalverwerving.

4. Immersief leren: een ‘taalbad’

De meest efficiënte manier om een taal vlot te leren spreken, is er helemaal in ondergedompeld worden. Immersie’ kan je beschrijven als een taalbad. Je leeft, eet, werkt,... in je doeltaal. Je wordt er constant bewust en onbewust met de taal geconfronteerd en het helpt je hersenen om gemakkelijk naar de andere taal om te schakelen.Idealiter ga je daarvoor wonen en werken in een land waar die taal gesproken wordt.

Verhuizen is uiteraard een drastische oplossing. Actief je mondelinge vaardigheden verbeteren lukt ook met behulp van een taalpartner. Mensen over de hele wereld zoeken personen om mee te oefenen in de taal die ze willen leren. Meestal spreek je dan een uurtje af, online of op locatie. Je spreekt een half uur in de moedertaal van de ene en een half uur in de moedertaal van de andere. Goede websites om online taalpartners te vinden zijn My Language Exchange, italki of The Mixxer.

5. Schakel hulp in

Een taal leren op je eentje is mogelijk, maar het gaat een stuk sneller met de hulp van anderen. Zijn je collega’s ook een nieuwe taal aan het leren? Oefen dan samen! Maak er een uitdaging van en amuseer je samen. Lukt het nog niet goed? Zoek dan een een goede taalcoach of stel een vraag op een van de vele handige taalfora:

Een leuke aanrader: luister eens naar de TED talk van Sid Efromovich. Hij heeft het over vijf technieken om eender welke taal te leren spreken. Hij heeft het onder andere over ‘douchegesprekken’ met jezelf. Dé manier bij uitstek om gaten in je woordenschat te ontdekken. Veel succes met je taalstudie!

Ben je op zoek naar een taaltrainer voor jezelf of voor je werknemers? HelloProf biedt opleidingen op maat voor elk niveau, op kantoor, aan huis of online. Neem snel contact op met HelloProf voor een vrijblijvende offerte.

taalverwerving talen leren tips taaltraining