written by
Amber Fabré

Hoe blijf je gemotiveerd bij thuiswerk? 5 tips om het nog even vol te houden

3 min

Al meer dan een jaar is thuiswerk de nieuwe norm, en na zo’n lange tijd is het niet eenvoudig om altijd even veel concentratie en motivatie op te brengen. We houden je enkele effectieve en bruikbare tips voor om de moed er nog even in te houden.

thuiswerk: tips & tricks om gemotiveerd te blijven
Thuiswerk: tips & tricks

Doe alsof je naar je werk gaat

Een vaste routine werkt wonderen. Je leert jezelf beter kennen en ontdekt op welke momenten van de dag je het meest creatief, sterk, fit of geconcentreerd bent. Een goede start om een routine te creëren is rond hetzelfde uur te gaan slapen en opstaan.

Kleed je daarnaast aan alsof je naar het kantoor gaat. De eerste de beste joggingbroek uit de kast halen is verleidelijker, maar je bent meer gefocust en productiever met een werk-outfit. En vergeet de schoenen niet!

Daarnaast hoort bij de routine ook een goede start van de dag. Neem je tijd voor je ontbijt en maak indien je kan tijd voor beweging, zoals een wandeling of yoga. Nog even tot rust komen voor de drukke werkdag!

‘Bouw’ het perfecte kantoor thuis

Kies een vaste plek die je linkt aan werken, in een aparte ruimte. Beperk tot wat nodig is en hou het net, een slordige werkplek zorgt voor afleiding. Op het einde van de werkdag ruim je alles op zodat je de dag erna een frisse start kan nemen.

Naast de inrichting is het ook belangrijk om voldoende licht te hebben op je werkplek. Te weinig licht resulteert in vermoeide ogen die snel overbelast raken. De voorkeur gaat uit naar natuurlijk licht voor een hogere concentratie. Bovendien ondersteunt dit het circadiaans ritme, een ander woord voor onze interne klok. Die zorgt ervoor dat we een gezond schema volgen: overdag werken en ’s avonds slapen. Probeer je werkplek in de buurt van een venster op te zetten om je concentratie en creativiteit te stimuleren.

Ten slotte is een juiste temperatuur en regelmatige verluchting ook van belang. Hoe warmer een ruimte, hoe meer ontspannen je je voelt, wat niet de bedoeling is tijdens de werkuren. Uit onderzoek blijkt dat werknemers het productiefst zijn bij een temperatuur van 21 graden. Zet daarnaast af en toe eens het raam open, dat zorgt voor meer zuurstof en een hogere concentratie.

thuiswerk

Pauzeer voldoende

Geef je hersenen even de tijd om te resetten. Ideaal is om op vaste tijdstippen een pauze te nemen. Daarbij is het cruciaal om even de benen te strekken weg van je werkplek. Haal een glas water, zet een kop koffie, ga met je hond buiten spelen...

Het is een cliché, maar hou werk en privé gescheiden! Werk met een harde stop. Als de werkdag erop zit, sluit je je computer af en open je die niet meer tot de volgende werkdag.

Koffieklets met collega’s

Omdat je niet op kantoor bent, heb je minder contact met je collega’s en is een koffieklets tijdens de pauze minder evident. Sociaal contact met collega’s is echter belangrijk. Microsoft Teams, Facebook workplace, Slack, Skype voor bedrijven... zijn enkele handige communicatieplatformen waarmee je de band met je collega’s kunt onderhouden.

Organiseer een online koffieklets, of neem er een drankje bij na de werkdag. Indien mogelijk kan je ook met je collega’s afspreken om samen in een park te lunchen.

Online apéro met de collega’s.

Maak duidelijke afspraken met je gezin

Tijdens thuiswerk is het belangrijk dat je niet gestoord wordt. Zeker met kinderen in huis is dat niet evident. Het is daarom noodzakelijk om duidelijk te maken wanneer er gewerkt wordt.

Zit samen met je gezin en werk een planning uit die voor iedereen werkt en duidelijk is. Zo weten jullie wanneer je iemand mag storen en wanneer niet. Handig daarbij is bijvoorbeeld een bordje aan de deur: ‘mama heeft een meeting’. Op die momenten mag er echt niemand komen storen.

Nog veel succes met het thuiswerk!

tips thuiswerk