written by
Jorn Lelong

5 gouden tips om een succesvolle presentatie te geven

3 min

Een voorstel voor je manager, een analyse van cijfers van de voorbije maand,... Bij veel functies is presenteren part of the job, en niet iedereen voelt zich even comfortabel tijdens het praten voor een groep. In dit artikel zetten we enkele gouden tips uiteen, zodat jij je volgende presentatie zonder krop in de keel en met een pak meer vertrouwen kunt aanvatten!

presenteren

Een goede voorbereiding is het halve werk

En dat mag je letterlijk nemen! Impactvolle en vlotte presentaties lijken misschien natuurlijk gebracht, maar zijn allesbehalve geïmproviseerd. Hieronder doen we uit de doeken hoe je je presentatie tot in de puntjes voorbereidt.

1. Creëer een duidelijke focus

Te veel mensen maken de fout om alles tot in detail te willen vertellen over het onderwerp in kwestie. Hierdoor blijft je presentatie te breed en weinig samenhangend, terwijl een publiek juist een afgelijnde structuur nodig heeft, met duidelijke kernboodschappen om mee naar huis te nemen. Denk voorafgaand je presentatie dus goed na over wat de belangrijkste boodschappen zijn die je aan je publiek wil vertellen. Bouw je structuur daarna op rond een skelet van maximum 3 sleutelboodschappen.

2. Houd de slides simpel

Je slides dienen om je boodschap samen te vatten in enkele kernwoorden, en eventueel om cijfers te staven met grafieken en tabellen. Je volledige tekst copy-pasten en aflezen van je powerpoint is geen goed idee. Je publiek kan namelijk niet tegelijkertijd gefocust lezen én luisteren naar alles wat je vertelt. Beperk je dus tot het hoogstnodige in je slides.

Sommige experts raden daarom aan om met de 5/5/5-regel te werken. Dat betekent: maximum 5 lijnen tekst per slide, maximum 5 woorden per lijn, maximum 5 slides vol tekst na elkaar. Hou je slides duidelijk en leesbaar en experimenteer niet met felle kleuren en animaties.

3. Oefen je presentatie

Heb je een duidelijke structuur opgebouwd rond maximaal drie duidelijke sleutelboodschappen? Brengen je slides je verhaal op een heldere en kernachtige manier? Prima! Wat je nu nog kan doen om overtuigender en ontspannen over te komen bij je publiek, is de tekst memoriseren en voor de spiegel oefenen. Als het om een belangrijke presentatie gaat, kan je jezelf ook opnemen en achteraf bekijken. Zo merk je wat al goed zit en op welke momenten jij je boodschap nog kan versterken.

D-day

Zelfverzekerd de presentatie aan jezelf geven in de spiegel is natuurlijk iets anders dan voor een groep. Zelfs ervaren spreker voelen zenuwen bij elke presentatie! Dat komt omdat je hersenen deze situatie als bedreigend interpreteren. Hierdoor gaat je lichaam in fight-or-flightmodus en bijbehorende lichte paniekreactie. Een versnelde hartslag en ademhaling, een droge keel, bibberende benen,... Die reacties zijn erg natuurlijk. Wat kan je doen om toch zo rustig en zelfverzekerd mogelijk te blijven?

4. Neem een krachtpose in

Onderzoek van onder andere Amy Cuddy toont aan dat je gemoedstoestand niet alleen je lichaamshouding beïnvloedt, maar je lichaamshouding ook je gemoedstoestand. Wanneer je enkele minuten een krachtpose aanneemt, stijgt je testosteron en daalt je stresshormoon.

Probeer de volgende presentatie het volgende: ga vlak voor je presentatie rechtop zitten met je armen en benen wijd uiteen. Adem langzaam en diep door je buik. Wanneer je presentatie begint, sta je rechtop, met je benen iets wijder dan je schouders, borst vooruit, kin omhoog.

Tip: Bekijk eens enkele Ted Talks en andere presentaties om te zien welke lichaamshouding ervaren sprekers aannemen.

5. Vertraag je presentatie

Een automatische reactie van je lichaam op die fight-or-flightmodus is sneller beginnen te spreken dan je normaal doet. Slechte presentators rammelen hun tekst af en vallen daarbij over hun woorden. Vertraag bewust je spreekritme, forceer jezelf om trager te spreken. Op die manier geef je niet alleen een rustigere en minder zenuwachtige indruk, je brengt je lichaam ook meer tot rust.

Hopelijk helpen deze tips je bij je volgende presentatie. Wens je individuele begeleiding bij de voorbereiding van presentaties, of ondersteuning bij presenteren in een andere taal? Vraag vrijblijvend naar een geschikte docent via HelloProf. Succes!

presenteren tips