Interview: bijlesdocente Charlotte stapte full-time over naar het onderwijs

3 min

Jaarlijks geven duizenden studenten en mensen die actief zijn op de arbeidsmarkt via HelloProf en BijlesHuis privéles, bijles en begeleiding voor studenten van elke leeftijd. Deze bijverdienste biedt deze ‘part-time docenten’ niet alleen de kans om hun kennis over te brengen, maar ook om een band op te bouwen met leerlingen en te ervaren hoe afwisselend een baan in het onderwijs kan zijn. Dat het lerarentekort al enkele jaren dreigt, is geen nieuws meer. HelloProf draagt bij aan deze maatschappelijke uitdaging door starters en ervaren werkkrachten op de arbeidsmarkt te laten zien welke kansen het onderwijs biedt. Charlotte Vande Woestyne maakte de overstap van de privé naar het onderwijs en getuigt erover in dit interview.

"Bijles geven was eigenlijk de perfecte voorbereiding voor mij om in het onderwijs te starten."

Haar eerste bijles herinnert Charlotte zich nog goed. Het zou online doorgaan, waardoor ze best wel wat stress had op voorhand. “Lieven van HelloProf stelde me gerust, en hij bleek gelijk te hebben. Het ging uiteindelijk supervlot en al snel schakelde ik over naar vier bijlesleerlingen per week!"

Nochtans was lesgeven niet iets dat Charlotte zichzelf vroeger zag doen. “Mijn moeder is leerkracht lager onderwijs en zei altijd: ‘Dat is ook iets voor jou.’. Als jongvolwassene wuifde ik dat weg, omdat ik graag carrière wilde maken. Ik studeerde Office Management (bedrijfsvertaler-tolk) en Advanced Business Management (Logistiek en inkoop) en rolde heel snel de inkoop in. Die combinatie van het gebruik van talen en mijn achtergrond in business leek op mijn lijf geschreven.

Tijdens de coronacrisis besefte ik echter dat ik het menselijk contact miste, en het gevoel van iets betekenisvols te doen voor andere mensen. Ik stopte daarom met mijn job en ging in '22-'23 voltijds naar school voor een verkorte educatieve bachelor Secundair Onderwijs. Om me voor te bereiden, gaf ik verschillende bijlessen per week via BijlesHuis, onderdeel van HelloProf.”

overstap privé naar onderwijs
De syllabussen van Charlottes bachelor Secundair Onderwijs.

Wat bijles geven met Charlotte doet

"Mijn moeder had uiteindelijk wel gelijk, want lesgeven past heel goed bij mij. Het menselijke contact, de variatie in de job en de nuttige bijdrage aan de toekomst van morgen, dat vind ik er het fijnste aan.

Frans is geen populair vak; weinig leerlingen doen het graag. Ik kan mijn studenten niet overtuigen dat Frans plezant is, maar ik hoop wel dat ik hen kan inspireren en dat ze iets uit de (bij)les halen om mee te nemen naar hun latere leven."

Wanneer haar studenten hun punten doorsturen, is Charlotte het gelukkigst: "Eentje had in september echt slechte punten voor Frans, maar liet na haar kerstexamens weten dat ze meer dan 70% had behaald! Dan ben ik trots, is de leerling trots, en de mama ook. Het is heel fijn om te zien wat de resultaten zijn. Door bijles te geven bouw je echt een diepe band op met de leerling en de familie."

overstap privé naar onderwijs
Charlotte

De perfecte opstap naar het onderwijs

"Bijles geven was eigenlijk de perfecte voorbereiding voor mij om in het onderwijs te starten. Al mijn leerlingen werkten met verschillende Franse handboeken, wel echt een meerwaarde dus om die allemaal te leren kennen. Bovendien daagden de bijlessen mij uit om zelf extra oefeningen te voorzien. Ik leerde daarnaast hoe belangrijk het is om elke leerling voldoende aandacht te geven.

Op dit moment zijn de middelbare scholen nog aan het puzzelen welke leerkrachten ze voor welke klassen zetten volgend schooljaar. Ik hoop alvast op een fulltime opdracht voor Frans en/of economie!"

Kriebels het bij jou net als bij Charlotte om iets zinvols te kunnen betekenen door je kennis te delen met studenten? Schrijf je in als lesgever via Helloprof!

Lees hier meer over privé les Frans, een cursus Frans voor gevorderden, een cursus Frans online en een cursus Frans in Brussel.

docent school interview